Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Παράνομοι από το 1992 πνίχτες και κολάρα που σφίγγουν τον λαιμό του σκύλου


Την απαγόρευση της χρήσης και πώλησης κολάρων σκύλων, που είναι επιζήμια και για την υγεία των ζώων και βέβαια δεν συνάδουν με μεθόδους εκπαίδευσης, οι οποίες προάγουν την ευζωία τους, υπενθυμίζει και ζητά με επιστολή της η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία. Στην επιστολή αυτή, που απευθύνεται στη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων και Εφαρμογών (Κ.Α.Φ.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γίνεται αναλυτική αναφορά και στους νόμους, οι οποίοι απαγορεύουν από το 1992 και το εμπόριο και τη χρήση αυτών των κολάρων, αλλά και τις συνέπειες που προκαλούν αυτοί οι μέθοδοι «πνιγμού» του ζώου ώστε αυτό να μη γαυγίζει ή να υποτάσσεται στις επιθυμίες του αφεντικού του!
Η επιστολή αυτή έρχεται να θυμίσει στους αρμόδιους, ότι αυτά τα κολάρα αν και απαγορεύονται χρησιμοποιούνται συστηματικά από εκπαιδευτές και ιδιώτες οι οποίοι κακοποιούν τα σκυλιά για να τα εκπαιδεύσουν χρησιμοποιώντας τον πόνο και τον φόβο του πόνου π.χ. για να μην γαυγίζουν ή για να υπακούουν σε εντολές. Επί της ουσίας είναι ένας ακόμα νόμος, ....
που προστατεύει τα ζώα και δεν εφαρμόζεται!


Ολόκληρη η επιστολή

ΘΕΜΑ: Απαγόρευση χρήσης και πώλησης κολάρων σκύλων με καταστροφικές για την ευζωία τους ιδιότητες

Αξιότιμοι κύριοι,

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς που κυρώθηκε στην χώρα μας με τον Ν.2017/27.02.1992 ΦΕΚ 31 Α καθώς και η διευκρινιστική της "European Convention for the Protection of Pet Animals - Explanatory Report" διευκρινίζουν στο άρθρο 7 ότι:
“Κανένα κατοικίδιο ζώο δεν θα πρέπει να εκπαιδεύεται με τέτοιο τρόπο που να είναι επιζήμιος για την υγεία και την ευημερία του, ειδικά με τον καταναγκασμό του ώστε να υπερβεί τις φυσικές ικανότητες ή τη δύναμή του ή με την υιοθέτηση τεχνητών βοηθημάτων που προκαλούν τραυματισμό ή περιττό πόνο, ταλαιπωρία ή αγωνία”.
Η χρήση λοιπόν τεχνητών μέσων που προκαλούν περιττό πόνο και τραυματισμό είναι απαγορευτική. Ειδικότερα, στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι λεγόμενοι πνίχτες (Choke chains ή choke chain collars ή slip collar ή check chain), οι αγκαθωτοί πνίχτες (prong collars ή force collars), οι πνίχτες από ύφασμα (martingale collars), τα κολάρα για τη διακοπή του γαβγίσματος (anti-bark collars ή Control collars) και τα ηλεκτρονικά κολάρα (Shock collars ή electronic collars ή e-collars ή remote training collars ή hunting collars) - Ακολουθεί παράρτημα με φωτογραφίες.
Όλα αυτά τα τεχνητά μέσα, δημιουργούν περιττό πόνο, τραυματισμούς και αγωνία στα εκπαιδευόμενα σκυλιά και βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς θα έπρεπε να έχουν ήδη καταργηθεί από το έτος 1992.

Πέρα από την νομική υπόσταση του θέματος, αρκετές μελέτες από το εξωτερικό στις οποίες εκτενέστερα μπορούμε να αναφερθούμε σε μεταγενέστερο χρόνο, δείχνουν ότι η αλόγιστη χρήση του πνίχτη, αφενός μεν αλλάζει την συμπεριφορά του ζώου προς το χειρότερο, και αφετέρου δημιουργεί προβλήματα στα νεύρα και τους σπονδύλους του αυχένα!

Παρακαλούμε πολύ για την άμεση εφαρμογή του Νόμου, την απαγόρευση χρησιμοποίησής τους τόσο από ιδιώτες - ιδιοκτήτες σκύλων - όσο και από επαγγελματίες εκπαιδευτές, την άμεση απαγόρευση πώλησής τους και την άμεση απόσυρση των διαθέσιμων εμπορευμάτων από τα καταστήματα πώλησης!

Τέλος, σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο, την απαγόρευση εισόδου τους στην χώρα μας, μέσω του συστήματος ICS (Import Control System) που εφαρμόζεται υποχρεωτικά σε όλα τα ευρωπαϊκά τελωνεία από τον Ιούλιο του 2011 για την αποτροπή είσοδου στην χώρα μας τέτοιων προϊόντων!

Με εκτίμηση
Για την
Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και την
Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων

Η Πρόεδρος Η Αντιπρόεδρος
Αναστασία Μπομπολάκη Μάριζα Χριστοδούλου


Παράρτημα
Επισυνάπτουμε φωτογραφίες με τις εμπορικές τους ονομασίες, προς πληρέστερη κατανόηση της χρήσης του.
1) Choke chain collars (Σφίγγει τον λαιμό του σκύλου, προκαλώντας προβλήματα στην τραχεία, καθώς και στους σπονδύλους και νεύρα του αυχένα).
2) Prong collars (Σφίγγει τον λαιμό του σκύλου, προκαλώντας προβλήματα στην τραχεία, καθώς και στους σπονδύλους και νεύρα του αυχένα).
3) Martingale collars (Σφίγγει τον λαιμό του σκύλου, προκαλώντας προβλήματα στην τραχεία, καθώς και στους σπονδύλους και νεύρα του αυχένα).
4) Anti-bark collars (Περιλαίμιο για την διακοπή γαβγίσματος - κάθε φορά που ο σκύλος γαβγίζει, ψεκάζει σιτρονέλα ή άλλο χημικό συστατικό στην μύτη του, προκαλώντας εκνευρισμό).
5)  Shockcollars (Αυτό το κολάρο κάνει ηλεκτροσόκ στον σκύλο, και χρησιμοποιείται κυρίως από ανίδεους ιδιοκτήτες σκύλων για την διακοπή του γαβγίσματος, ωστόσο η "σωστή" χρήση του είναι ο έλεγχος του σκύλου μέσω τηλεχειριστηρίου - από απόσταση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρουσιάζονται εκτεταμένες βλάβες (κάψιμο του δέρματος) στο σημείο επαφής, και δεν υπάρχει καμία επίσημη μελέτη για την βλάβη που πιθανών να προκαλεί  στο νευρικό σύστημα του σκύλου ή σε ζωτικά όργανά του).