Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

«Όχι» της Κομισιόν για κατάργηση των πειραματόζωων


«Όχι» της Κομισιόν σε πρόταση για κατάργηση των πειραματόζωων
 
Η χρήση ζώων απαγορεύεται σε δοκιμές καλλυντικών, επιτρέπεται όμως σε δοκιμές τοξικότητας και αποτελεσματικότητας φαρμάκων   Φωτογραφία:  USDA 
 
 
Βρυξέλλες
Μια πανευρωπαϊκή καμπάνια για την κατάργηση των εργαστηριακών πειραμάτων σε ζώα απέτυχε να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έκρινε ότι τα πειραματόζωα παραμένουν σημαντικά για την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, τουλάχιστον «προς το παρόν».
 
Περισσότεροι από 1,17 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, ανάμεσά τους και 1.952 από την Ελλάδα, είχαν υπογράψει το αίτημα της Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών Stop Vivisection
...
ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να ακυρώσει την οδηγία 2010/63/EU για την προστασία των ζώων που χρησιμοποιούνται για επιστημονικούς σκοπούς, και να παρουσιάσει νέα πρόταση που καταργεί τους πειραματισμούς σε ζώα και καθιστά υποχρεωτική τη χρήση [...] δεδομένων που σχετίζονται άμεσα με το ανθρώπινο είδος». 
 
Οι Πρωτοβουλίες Ευρωπαίων Πολιτών είναι ένα εργαλείο άμεσης δημοκρατίας που θεσμοθετήθηκε στην ΕΕ πριν από τρία χρόνια και υποχρεώνει την Κομισιόν να απαντά σε αιτήματα που έχουν υπογραφεί από τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πολίτες.
Στην απάντησή της, η Κομισιόν δηλώνει πως «η πλήρης αντικατάσταση των δοκιμών σε ζώα είναι σήμερα αδύνατη, δεδομένης της ανάγκης διασφάλισης ενός υψηλού επιπέδου προστασίας για την υγεία του ανθρώπου και των ζώων καθώς και για το περιβάλλον».
Παρόλα αυτά, «η ΕΕ συμμερίζεται την πεποίθηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών ότι οι δοκιμές σε ζώα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά. Αυτός είναι ο απώτερος στόχος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας».
 
Παρά την πρόοδο στην ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων, όπως οι κυτταρικές καλλιέργειες και τα υπολογιστικά μοντέλα, η Κομισιόν θεωρεί ότι τα πειραματόζωα παραμένουν σε αρκετές περιπτώσεις αναντικατάστατα όσον αφορά τις δοκιμές τοξικότητας και αποτελεσματικότητας φαρμάκων, καθώς και για την κατανόηση της ανθρώπινης βιολογίας.
Η χρήση ζώων σε δοκιμές καλλυντικών απαγορεύεται στην ΕΕ από το 2013.
Η Επιτροπή δεσμεύεται τώρα να αξιολογήσει μέχρι το 2016 την πρόοδο όσον αφορά τον περιορισμό της χρήσης ζώων στην ιατρική έρευνα.
 
Κατά της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τα ζώα είχαν ταχθεί μεταξύ άλλων δεκάδες ερευνητικά ιδρύματα και 16 νομπελίστες, οι οποίοι επισήμαναν με επιστολή τους προς την Επιτροπή τις «μεγάλες προόδους» που προσφέρουν στην ιατρική τα πειράματα σε ζώα.
 
Περίπου 11,5 εκατομμύρια ζώα, κυρίως αρουραίοι και ποντίκια, χρησιμοποιήθηκαν το 2011 σε εργαστήρια των 28 χωρών-μελών της ΕΕ.
 
 
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
..............................................................


Δείτε επίσης 

Πειράματα σε ζώα: Η σκοτεινή πλευρά της επιστήμης