Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Ακτιβιστές πέταξαν τα ρούχα τους και πιάστηκαν στα δίχτυα (ΦΩΤΟ)

Το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου το βράδυ, 3η μέρα του Greenwave Festival η ομάδα Vegan Thessaloniki και η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία πραγματοποίησαν ακτιβιστική δράση για τα δικαιώματα των ζώων της θάλασσας.
Ακτιβιστές πέταξαν τα ρούχα τους, και γυμνοί...
«πιάστηκαν» στα δίχτυα που είχαν τοποθετηθεί. Στους παρευρισκόμενους μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την υπεραλίευση, την ρύπανση αλλά και για τους θανάτους πλασμάτων της θάλασσας και τη καταστροφή, αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας.








Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο


Υπεραλίευση



Τα ψάρια κινδυνεύουν να χαθούν από την θάλασσα λόγω της υπεραλιείας από μηχανότρατες, που καταστρέφουν τη θαλάσσια ζωή (όπως κοράλλια, σφουγγάρια, μαλάκια, όστρακα, χελώνες..) πετώντας τα περίπου τα μισά νεκρά πλέον ψάρια πίσω στη θάλασσα διότι δεν έχουν εμπορική αξία, ενώ διοχετεύουν παράνομα ψάρια σε μικρό μέγεθος (γόνο) στην αγορά. 350 μηχανότρατες σε 240 μέρες πετούν 15.000 τόνους ψαριών. Τα δίχτυα με μικρό μάτι πιάνουν το krill, ζωοπλαγκτόν το οποίο μετατρέπεται μετά σε μια πρωτεΐνη βάση για χρήση ως ζωοτροφή και αυτό σημαίνει λιγότερη διαθέσιμη τροφή για τα ψάρια.







Ολοκαύτωμα

Η παγκόσμια σφαγή 92 εκατομμύρια τόνων ψαριών συμπληρώνεται από εκατομμύρια ανθρώπων που ψαρεύουν με καλάμια, μικρά δίκτυα, και παγίδες, και το κτένισμα των ακτών για καβούρια, όστρακα, αλλά και για δολώματα. Ολόκληρα είδη ψαριών θανατώνονται για παραγωγή ιχθυάλευρου ώστε να παχύνουν τα εκτρεφόμενα ζώα ή τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας, ή για τροφή για τους ανθρώπους. Οι κορμοράνοι και άλλα υδάτινα πτηνά κυνηγιούνται γιατί θεωρούνται ανταγωνιστικά με τους ψαράδες. Πάνω από 300.000 θαλάσσιες χελώνες σκοτώνονται ετησίως μόνο από το επαγγελματικό παραγάδι. Τουλάχιστον 20.000 δελφίνια σκοτώνονται κάθε χρόνο από τη βιομηχανία τόνου επειδή παγιδεύονται στα δίχτυα τους. Οι καρχαρίες σκοτώνονται κατά δεκάδες χιλιάδες απλά για τα πτερύγια τους ενώ το σώμα τους ψυχορραγεί στο νερό με αργό θάνατο. Τρώγοντας ψάρια, τρώμε το γαλακτικό οξύ που παράγουν τα ψάρια στους σπασμούς θανάτου τους, την προκληθείσα από τον φόβο αδρεναλίνη και άλλες ορμόνες. Επιπλέον πολλά ψάρια ψεκάζονται με επικίνδυνα χημικά διαλύματα για να φαίνονται φρέσκα και να διατηρηθούν περισσότερο.








Ρύπανση θαλασσών

Η Εγκληματική διαχείριση των απορριμάτων έχει καταστροφικές συνέπειες για το θαλάσσιο οικοσύστημα, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Οι οικιακές αποχετεύσεις και τα βιομηχανικά απόβλητα που ρίχνονται στη θάλασσα περιέχουν μικρόβια, οργανική ύλη, θρεπτικά στοιχεία, βαρέα μέταλλα, συνθετικές οργανικές ουσίες, και πετρελαιοειδή. Οι ποσότητες των βιομηχανικών αποβλήτων που αποβάλλονται στη θάλασσα ετησίως υπερβαίνουν τα 25 εκατομμύρια τόνους. Τα γεωργικά απόβλητα περιέχουν άζωτο και φώσφορο καθώς και τοξικές ουσίες όπως τα φυτοφάρμακα, καθώς και απόβλητα ιχθυοκαλλιεργειών. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται περίπου 3500 τόνοι δραστικής ουσίας εντομοκτόνων, 3400 τόνοι ζιζανιοκτόνων και 2800 τόνοι μυκητοκτόνων. Απόβλητα που προκύπτουν από τις θαλάσσιες μεταφορές όπως η διαρροή πετρελαιοειδών λόγω λειτουργικών διαδικασιών και ατυχημάτων στη θάλασσα εκτιμούνται στη Μεσόγειο σε 700,000 τόνους, εκ των οποίων 10% – 20% καταλήγει στις ελληνικές θάλασσες, καθώς μόνο στο αιγαίο διακινούνται σε ετήσια βάση, πάνω από 65 εκατομμύρια τόνοι ποσότητας αργού πετρελαίου. Στα νερά των θαλασσών βρίσκονται επίσης τόνοι ραδιενεργών ουσιών από δοκιμές πυρηνικών όπλων, σειρά ατυχημάτων πυρηνικών υποβρυχίων και εργοστασίων ενέργεια καθώς και ρίψη των αποβλήτων τους.



zoologio.gr