Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

ΜΗΝ ΦΡΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΑΩΟ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ Β. ΠΙΝΔΟ

                                Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
 
Παγκόσμια εκστρατεία συλλογής υπογραφών, ώστε να ασκηθεί πίεση στο ΥΠΕΚΑ και να αποτραπεί η δημιουργία φράγματος στον Αώο, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο Διαδίκτυο.Την εκστρατεία ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα κάτοικοι της Βωβούσας Ιωαννίνων, οι οποίοι δηλώνουν τη ρητή και κατηγορηματική αντίθεσή τους στη δημιουργία φράγματος στον Αώο για τη μεταφορά νερού προς το...
λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, και το οποίο θα αλλοιώσει το οικοσύστημα της περιοχής και του γειτονικού Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα. Υπογραμμίζουν δε την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν το θέμα με δυναμικές κινητοποιήσεις.


Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της δημιουργίας φράγματος στον Αώο και της εκτροπής του ποταμού είχε θέσει με ερώτησή του στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος. Στην απάντησή του, ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Περιβάλλον, Γιάνεζ Ποτότσνικ, είχε επισημάνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να παρέμβει όταν υπάρχουν αποδείξεις για παραβίαση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει την Επιτροπή για το θέμα.
Στο κείμενο της εκστρατείας συλλογής υπογραφών κατά της εκτροπής του Αώου, επισημαίνεται ότι ήδη από το 1988 που ξεκίνησε η λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού Πηγών Αώου έχει αλλάξει η φυσική ροή 100 εκ. κ.μ. των νερών του ποταμού το χρόνο, ενώ οι πληθυσμοί ψαριών έχουν μειωθεί.
Παράλληλα, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του φράγματος στερείται επιστημονικής εγκυρότητας. Αλλά παρ' όλα αυτά, και παρά τη συντριπτική άρνηση φορέων και πολιτών, το αρμόδιο υπουργείο δεν αίρει, τελεσίδικα, από τους σχεδιασμούς του ένα έργο που θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στο ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα της Βόρειας Πίνδου. Επισημαίνεται ότι η φραγματοποίηση των εκβολών της Βάλια Κάλντα, ενός από τους σπουδαιότερους ελληνικούς δρυμούς, θα αποτελέσει την ταφόπλακα ενός μεγάλου τμήματος του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, και ειδικότερα του τμήματος Βίκου Αώου, που ανακηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο το 1973. Το φράγμα θα κατασκευαστεί σε Ζώνη Διατήρησης Οικοτόπων και Προστατευόμενων Ειδών (ΦΕΚ 639/2005) και θα διαταράξει περιοχές Natura από τη Βωβούσα μέχρι την Κόνιτσα.
Το έργο θα προχωρήσει με διαδικασίες fast-track, που σημαίνει ότι θα παρακαμφθούν ακόμα και οι στοιχειώδεις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, αλλά και χωρίς δημόσια διαβούλευση. Οπως επισημαίνεται, δεν θα υπάρξει καμία ανάπτυξη, δεν θα δημιουργηθούν ούτε θέσεις εργασίας, ούτε αναπτυξιακές υποδομές. Αντίθετα, θα υπάρξει καταστροφή του περιβάλλοντος, που αποτελεί βασικό πόρο για τους ντόπιους. Τα όποια κέρδη θα αποκομίσουν η κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ και η ΔΕΗ - Ανανεώσιμες, αλλά και όποιοι κρύβονται πίσω τους.
«Υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας και το φυσικό περιβάλλον ώστε να τα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως τα παραλάβαμε. Αντιστεκόμαστε σε μια "ανάπτυξη" που στο επίκεντρο έχει μόνο τους αριθμούς, την κερδοφορία των "μεγάλων" με κάθε κόστος (περιβαλλοντικό, κοινωνικό, πολιτισμικό). Ελπίδα μας η αλληλεγγύη των κινημάτων και η ενεργοποίηση των πολιτών ώστε να κάνουμε τον αγώνα της προστασίας του Αώου υπόθεση όλων μας...», αναφέρουν στο κείμενο της εκστρατείας συλλογής υπογραφών στο Διαδίκτυο τα μέλη της Κίνησης για την προστασία του Αώου.
Υπενθυμίζεται ότι την αντίθεσή τους στη δημιουργία φράγματος στον Αώο έχουν εκφράσει με ομόφωνες αποφάσεις τους τα δημοτικά συμβούλια Ζαγοροχωρίων και Κόνιτσας, ενώ μελέτες που αποδεικνύουν ότι το φράγμα θα βλάψει το περιβάλλον και θα αποτελέσει απειλή για τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα και το Εθνικό Πάρκο Βίκου - Αώου έχουν καταθέσει οι φορείς διαχείρισής τους.
http://www.enet.gr/ ΠΡΕΖΑ TV