Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΑΛΟΓΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΑΪΔΑΡΟΥ

Μετά την Ιρλανδία και τη Βρετανία, το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου αντί βοείου σε προμαγειρεμένα κατεψυγμένα λαζάνια εξαπλώθηκε στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θέτοντας νέα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών. Η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται, ενώ η Βρετανία κάνει λόγο για «διεθνή συνωμοσία».
Την ίδια ώρα, ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο, το κρέας αλόγου που καταναλώθηκε, να περιείχε ουσίες επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό.

«Φοβάμαι πως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη εγκληματική συνωμοσία με διεθνείς διαστάσεις. Μεγάλος όγκος υλικού διακινείται όλο αυτό το...
διάστημα και φαίνεται πως σε κάποιο σημείο, ένα σωστό προϊόν αντικαταστάθηκε με κάτι που δεν είναι σωστό», δήλωσε ο Οουεν Πάτερσον.

Έξι γαλλικές αλυσίδες σουπερμάρκετ έχουν αποσύρει κατεψυγμένα προϊόντα μοσχαριού από τις εταιρείες Findus και Comigel. Η κίνηση αυτή ακολούθησε την διαπίστωση ότι τρόφιμα που πωλούνται στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο με την επιγραφή ως «μοσχαρίσια» περιέχουν κρέας αλόγου.

Το διατροφικό αυτό σκάνδαλο εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πολυπλοκότητα των προμηθειών της βιομηχανίας τροφίμων σε όλο το εύρος της ΕΕ.

Ήδη έχει αντίκτυπο στους διανομείς στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και τη Ρουμανία, η οποία εξετάζει ισχυρισμούς ότι είναι υπεύθυνο ένα από τα σφαγεία της.

«Για μένα υπήρξε ολόκληρη επιχείρηση για να στηθεί η απάτη. Θα έλεγα ότι υπάρχει μια μαφία που προσπαθεί να εξαπατήσει τους καταναλωτές, και βέβαια, να πλουτίσει», σχολίασε ο ευρωβουλευτής   Ζοζέ Μποβέ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Independent, οι αρχές έχουν λόγους να υποψιάζονται πως εκτός από κρέας αλόγου, οι πολίτες ίσως να έχουν εν αγνοία τους καταναλώσει και κρέας γαϊδάρου.
tvxs