Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Τοξικοί ρύποι και κρατική (α)διαφάνεια

TRI2011percentage-275x295 Στις 6/1/2013, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (ΕΡΑ) ανακοίνωσε ότι η βιομηχανία εξόρυξης μετάλλων είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος τοξικός ρυπαντής στη χώρα, έχοντας εκπέμψει το 46% του συνόλου των ρύπων για το 2011 και ειδικά:     Το 97% του αρσενικού                                        το 93% του μολύβδου                                                  το 93% του υδραργύρου 

Αλλά αυτό δεν είναι είδηση. Το ίδιο είχαμε γράψει και πέρσι (εδώ). Και πρόπερσι. Στην πραγματικότητα η  βιομηχανία εξόρυξης μετάλλων ανακηρύσσεται σταθερά ο “Νο1 τοξικός ρυπαντής” από το 1997 που υποχρεώθηκε να δηλώνει τις εκπομπές της στο “Μητρώο Τοξικών Ρύπων” (TRI). Tη συνολική αύξηση της έκλυσης τοξικών χημικών ουσιών στο περιβάλλον, κατά 8% από το 2010, η ίδια η ΕΡΑ την αποδίδει στη μεταλλευτική βιομηχανία. Οι σύνδεσμοι στο τέλος του κειμένου.
Με την ευκαιρία, συνιστούμε σε... όλους τους αναγνώστες μας να επισκεφθούν το portal της ΕΡΑ (www.epa.gov) για να πάρουν μια ιδέα του τι σημαίνει “Yπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος” σε μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της, το περιβάλλον  και τους πολίτες της. Κυρίως αυτούς. Ο ρόλος της ΕΡΑ είναι να γράφει τους κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος, σε συμφωνία με τους νόμους που περνάει το Κονγκρέσο, να θέτει τους όρους και τους περιορισμούς και να ελέγχει την εφαρμογή τους σε περιφερειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο. Έχει επίσης εκπαιδευτικό, ερευνητικό και εν μέρει αδειοδοτικό ρόλο. Το portal της (σε έξι γλώσσες!) έχει απίστευτο “βάθος” και ένα φοβερό πλούτο πληροφοριών, όχι μόνο γενικών και θεωρητικών αλλά συγκεκριμένων για κάθε τόπο και κάθε περιβαλλοντικό ζήτημα. Το “Μητρώο Τοξικών Ρύπων” που κάθε χρόνο δίνει στη δημοσιότητα το είδος και την ποσότητα των ρύπων που εκπέμπει κάθε βιομηχανική μονάδα σε αέρα, γη και νερό, είναι μόνο ένα παράδειγμα. Όλα τα στοιχεία για την υφιστάμενη κατάσταση του περιβάλλοντος, σε κάθε σημείο της Αμερικανικής επικράτειας, είναι αναρτημένα στο διαδίκτυο και προσβάσιμα στον κάθε πολίτη.
Παρά το γεγονός ότι η πολιτική της ΕΡΑ δεν μένει πάντα ανεπηρέαστη από τον ένοικο του λευκού κτιρίου στην Ουάσινγκτον (η θητεία του G.W. Bush για παράδειγμα χαρακτηρίστηκε από οπισθοδρόμηση σε καίριους τομείς περιβαλλοντικής πολιτικής), το έργο της είναι αδιαμφισβήτητο και είναι όλο εκεί, στη διάθεση του κάθε ενδιαφερόμενου. ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε από τους πολίτες. Τα προβλήματα που υπάρχουν θα τα λύσουμε ΜΑΖΙ με τους πολίτες που ζουν και θα ζουν σ’αυτούς τους τόπους.
Κάντε μια σύγκριση με το δικό μας “Υπουργείο Περιβάλλοντος”… Κάντε μια σύγκριση με το Λαύριο (δείτε εδώ), οι κάτοικοι του οποίου με ευθύνη ΚΑΙ της Πολιτείας μένουν στο σκοτάδι  για τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών που λένε ότι η ρύπανση του τόπου τους από τα μεταλλευτικά αποβλητα είναι τόσο σοβαρή που αν δεν γίνουν μεγάλα έργα αποκατάστασης, η πόλη του Λαυρίου πρέπει να μετεγκατασταθεί. Στην Αμερική κάτι τέτοιο έγινε πολύ πρόσφατα (Σεπτέμβριος 2012). Η πόλη Treece στο Κάνσας που κρίθηκε ακατάλληλη για κατοίκηση, λόγω ρύπανσης με μόλυβδο από τα μεταλλεία που υπήρχαν εκεί, εξαγοράστηκε από την κυβέρνηση και οι κάτοικοί της μετεγκαταστάθηκαν αλλού (δείτε Former residents say goodbye to contaminated town of Treece). Όταν η ΕΡΑ τελειώσει την αποκατάσταση της περιοχής, η ιδιοκτησία θα πουληθεί, με την προϋπόθεση ότι δεν μπορεί να ξαναγίνει εκεί κανένα κτίσμα. Οι κάτοικοι του Λαυρίου δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Για να μη μιλήσουμε για το Στρατώνι, όπου τέτοιες μελέτες δεν έχουν καν γίνει αν και το παράδειγμα του Λαυρίου φωνάζει…
Σε όποιον σπεύσει να πει ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας, θα απαντήσουμε ότι δεν είναι θέμα χρημάτων, είναι θέμα νοοτροπίας. Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια δεν είναι θέμα χρημάτων. Δεν έχει σημασία αν η Ελληνική κυβέρνηση έχει την οικονομική δυνατότητα να εξαγοράσει τις ιδιοκτησίες του Λαυρίου για να πάνε οι άνθρωποι σε ασφαλέστερο τόπο να ζήσουν. Οι άνθρωποι πρέπει να ΞΕΡΟΥΝ για να πάρουν τις αποφάσεις τους και να έχουν εμπιστοσύνη στην ενημέρωση που τους παρέχεται και τις λύσεις που τους προτείνονται.
Το δόγμα του δικού μας Υπουργείου Περιβάλλοντος μοιάζει να είναι το “ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ”. Δυσπιστία απέναντι σε οποιονδήποτε ρωτάει, απροθυμία να δοθούν στοιχεία, εξοντωτική για τον πολίτη γραφειοκρατεία, εμμονή σε στρεβλές πολιτικές, μηχανορραφίες με επιχειρηματίες και συγκάλυψη παρανομιών. Μπλεγμένο ανάμεσα στις εντολές της πολιτικής ηγεσίας και τα οικονομικά συμφέροντα που πιέζουν από παντού, εμποτισμένο (αν και νέο υπουργείο) με την ευθυνοφοβία, την κρυψίνοια και την παραδοσιακή αδράνεια του Ελληνικού Δημοσίου, το ΥΠΕΚΑ αντιμετωπίζει τον πολίτη σαν εχθρό. Το ίδιο και κάθε υπάλληλο που δείχνει διάθεση ν’αλλάξει πράγματα.
Και μετά την ΕΡΑ, πηγαίνετε μια βόλτα στο portal της USGS (www.usgs.gov), της Γεωλογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ. Άλλος ένας ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ θησαυρός πληροφοριών, ψηφιακοί χάρτες και αεροφωτογραφίες, δημοσιευμένες μελέτες, εκπαιδευτικό υλικό και η μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη γεωεπιστημών στον κόσμο. Η USGS είναι το “αντίστοιχο” του δικού μας ΙΓΜΕ (www.igme.gr). Το δικό μας ΙΓΜΕ  έχει δυο πρόσωπα: το ένα κάνει τη σοβαρή γεωλογική έρευνα που είναι απαραίτητη για κάθε χώρα και το άλλο παίρνει “μελετούλες” από ιδιωτικές μεταλλευτικές εταιρείες και τρέχει παντού να διαφημίζει τα “οφέλη” από την εξόρυξη χρυσού. Είναι κρίμα και αδικεί το ΙΓΜΕ να φαίνεται ότι επικρατεί το δεύτερο.

EPA Annual Report Shows Increase of Toxic Chemicals to the Environment